dijous, 17 de novembre del 2011

XI FIRA MEDIEVAL DE LLORET DE MAR

L’ajuntament de Lloret de Mar ha organitzat l’onzena edició de la Fira medieval a la població utilitzant animals com a reclam també en aquesta ocasió, malgrat les reivindicacions animalistes per a evitar l’ús d’animals en aquestes fires.
AnimaNaturalis va demanar reiteradament que no s’utilitzessin animals a la fira, enviant cartes als regidors on se’ls explicava que conills, gallines, ovelles i cabres, romanien en espais petits, lligades i estressades, a la vista de tothom i amb la possibilitat de ser tocades per qui ho volgués, sense aixopluc ni possibilitat d’amagar-se, exposades a les inclemències meteorològiques i com a part de l’espectacle. Però malgrat que molts dels animals que s’han exposat en altres edicions ja no han estat utilitzats, s’han continuat exhibint i utilitzant ponis, ases i aus.

En català:



Els ases i ponis utilitzats a la fira, organitzada amb finançament municipal a través de l’empresa Alquimia Medieval,  van venir des de Tàrrega, ciutat situada a 184 km de la fira.
Els cinc burros africans i els quatre ponis holandesos van estar treballant, transportant criatures a un preu de tres euros per criatura i viatge, després d’estar encaixonats i sense poder-se moure al camió que els va dur des de Tàrrega fins a Lloret. Al vespre els van donar de menjar i els van tornar a carregar al camió ja que, l’endemà, havien de continuar fent la mateixa feina.

Les aus, pertanyents a l’empresa “Las águilas Valporquero”, van arribar a Lloret des de León, viatjant en furgoneta i fent unes 10 hores de recorregut. A la fira, les aus es van passar 12 hores lligades per les potes sota unes carpes, a la vista de tothom que s’hi volgués acostar i en un entorn de soroll insuportable, intentant-se treure les tires de cuir que les tenien atrapades a uns peus de fusta o intentant mossegar la fusta o ingerir l’herba artificial on estaven lligades.

Les condicions en les que estaven les aus van sorprendre, fins i tot, a les persones que visitaven la fira, que veien com els animals tenien comportaments antinaturals per estar lligats i no poder-se desenvolupar amb normalitat quan patien qualsevol accident que, en llibertat, solucionarien amb les habilitats pròpies dels individus de la seva espècie.
Algunes de les aus van ser utilitzades per fer un parell d’exhibicions de vol al dia mentre que a alguna altra, el seu propietari li va haver d’administrar medicaments  mentre estava de cara al públic i es podia sentir com deia: “Ha tirado todo el antibiótico”. Al vespre les van tancar a la mateixa furgoneta amb la que havien viatjat per passar la nit.
AnimaNaturalis vol prohibir l’exhibició i l’ús d’animals a la fira medieval ja que considera que, si Lloret ha prohibit l’exhibició i l’ús d’animals salvatges en circs és incongruent continuar-ho fent en fires.


en español:



El ayuntamiento de Lloret de Mar ha organizado la undécima edición de la Feria medieval en la población utilizando animales como reclamo también en esta ocasión, pese a las reivindicaciones animalistas para evitar el uso de animales en estas ferias.
AnimaNaturalis pidió reiteradamente que no se utilizaran animales en la feria, enviando cartas a los regidores dónde se les explicaba que conejos, gallinas, ovejas y cabras, permanecían en espacios pequeños, atadas y estresadas, a la vista de todo el mundo y con la posibilidad de ser tocadas por quien lo quisiera, sin refugio ni posibilidad de esconderse, expuestas a las inclemencias meteorológicas y como parte del espectáculo.
Pero pese a que muchos de los animales que se han expuesto en otras ediciones ya no han sido utilizados, se han continuado exhibiendo y utilizando ponis, asnos y aves.
Los asnos y ponis utilizados en la feria, organizada con financiación municipal a través de la empresa Alquimia Medieval, vinieron desde Tàrrega, ciudad situada a 184 km de la feria.
Los cinco burros africanos y los cuatro ponis holandeses estuvieron trabajando, transportando criaturas a un precio de tres euros por criatura y viaje, después de estar encajonados y sin poderse mover en el camión que los llevó desde Tàrrega a Lloret. Al atardecer les dieron de comida y los volvieron a cargar al camión ya que, al día siguiente, debían continuar haciendo el mismo trabajo.
Las aves, pertenecientes a la empresa “Las águilas Valporquero”, llegaron a Lloret desde León, viajando en furgoneta y haciendo unas 10 horas de recorrido. En la feria, las aves se pasaron 12 horas atadas por las patas bajo unas carpas, a la vista de todo el mundo que se quisiera acercar y en un entorno de ruido insoportable, intentándose sacar las tiras de cuero que las tenían atrapadas a unos pies de madera o intentando morder la madera o ingerir la hierba artificial donde estaban atadas.
Las condiciones en las que estaban las aves sorprendieron, incluso, a las personas que visitaban la feria, que veían como los animales tenían comportamientos antinaturales por estar atados y no poderse desarrollar con normalidad cuando sufrían cualquier accidente que, en libertad, solucionarían con las habilidades propias de los individuos de su especie.
Algunas de las aves fueron utilizadas para hacer un par de exhibiciones de vuelo al día mientras que a otra, su propietario le tuvo que administrar medicamentos mientras estaba de cara al público y se podía escuchar cómo decía: “Ha tirado todo el antibiótico”. Al atardecer las encerraron en la misma furgoneta en la que habían viajado para pasar la noche.
AnimaNaturalis quiere prohibir la exhibición y el uso de animales en la feria medieval puesto que considera que, si Lloret ha prohibido la exhibición y uso de animales salvajes en circos es incongruente continuarlo haciendo en ferias.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada