dimecres, 23 de setembre del 2009

PP I PSOE REBUTGEN UNA MOCIÓ AL SENAT CONTRA EL MALTRACTAMENT ANIMAL

El Ple del Senat ha rebutjat la moció presentada per Entesa Catalana de Progrès (ECP), amb tan sols 30 trenta vots a favor i l'oposició del PP i del PSOE, per la qual instava al Govern a revisar la normativa sobre declaració de Festes d'Interès Turístic Nacional o Internacional a aquelles que comportin maltractament a animals o persones, amb l'objectiu de "vetllar amb especial cura el respecte per animals i persones".

El senador de la Entesa Josep Maria Esquerda va subratllar així que no es tracta de prohibir res a ningú, sinó de deixar de promocionar a l'empar de l'Estat el maltractament contra els animals i separar el maltractament animal de la tradició, a més de recollir en el Senat el sentiment social que reconeix la crueltat i el respecte als animals com una disfunció social.

Igualment, va indicar que hi ha uns espectadors "excepcionals" d'aquestes festes que són els nens, que veuen que el més aplaudit o premiat és el que mata a l'animal o el que més el maltracta, el més brut, violent o cruel. En aquest sentit, va relacionar la violència contra els animals amb la violència contra les persones i va recordar que els éssers humans són els responsables del benestar i de la dignitat animal, a més de que en totes les legislacions internacionals més avançades figuri la protecció, el respecte i la defensa dels animals.

La moció, defensada pel senador de ERC Josep Maria Esquerda, demanava que es modifiqués una Ordre Ministerial de 2006 en la qual es prohibeixen les festes en les quals es maltracta animals. L'ordre només afecta a les festes noves a partir de llavors, però no a aquelles que ja existien prèviament. La moció demana que la norma afecti a totes, que en conseqüència es revisin totes les festes i se li retiri la qualificació de Festa d'Interès Turístic Nacional o d'Interès Internacional a les quals maltracten animals.

Esquerda va defensar la seva moció mostrant en la tribuna la portada d'EL PAÍS del passat dia 16 en la qual un toro era "lanceado" fins a la mort a Tordesillas. Esquerda es va preguntar que pensaria un ciutadà suec que planeja viatjar a Espanya i consulta en una pàgina web quins són les principals festes d'interès del nostre país i a l'arribar es troba amb semblant espectacle.

Les referències a Europa no van faltar en les intervencions de canaris, nacionalistes bascos i CIU, tots a favor de la moció. El senador català Josep Maldonado es va preguntar com es pot demanar això encara en 2009, i vi a dir que al Senat havia de caure-li la cara de vergonya si rebutjava la iniciativa. El PSOE va començar per ignorar les crítiques. No obstant això, davant el malestar evident d'alguns senadors socialistes, el grup va intentar una negociació in extremis per a assolir un text alternatiu que pogués votar. El moviment va ser tan desesperat que el socialista Javier Sanz va haver de sortir a parlar en el seu torn i confessar al ple que no coneixia la posició del seu grup, perquè la negociació s'estava produint en aquest mateix moment. Finalment, emparant-se en arguments sobre les competències, el PSOE va dir no a revisar els criteris amb els quals el maltractament a animals pot ser considerat d'Interès Turístic Nacional. Algun senador socialista es va negar a votar.

La qualificació d'Interès Turístic Nacional no suposa un benefici directe per a una festa tradicional. Sí suposa certa preferència a l'hora de rebre ajudes o estar entre les promocionades en l'estranger. El debat intern en el PSOE sobre aquest assumpte es va evidenciar ja en la reunió del grup parlamentari dilluns passat, on va haver veus a favor i en contra de la moció. Finalment, el vot negatiu ve forçat pel govern, segons fonts parlamentàries, que considera que tocar aquesta Ordre Ministerial suposa obrir un meló que donaria motiu a associacions antitaurinas per a sustentar les seves reivindicacions.

Per part del PP, el senador Javier Marquès, va defensar que tota la legislació, central, autonòmica i local, s'ha fet tenint en compte festes de "gran tradició, de vegades de centenars d'anys". Són festes que "atreuen turistes i són esdeveniments de primer ordre" en les seves localitats, va dir Marquès. La seva mera autorització, va venir a argumentar, indica que compleixen amb la normativa vigent. Finalment, va considerar que la definició de maltractament és opinable.

Text: Público i El País

1 comentari: