dijous, 17 de desembre del 2009

"ELS TAURINS EMBRUTEN EL DEBAT AL COMPARAR ELS RIVALS AMB HITLER"

Publicat avui a El Periódico:

Fins ara, el debat havia estat bastant civilitzat, distant, moderat. Allunyat dels crits, insults i fins i tot alguns cops que es produeixen al carrer en les poques tardes de glòria –la presència de José Tomás– a la plaça de toros de la Monumental de Barcelona, quan se solen encarar manifestants antitaurins i aficionats a la festa brava. La presentació ahir d’un manifest en contra de la prohibició dels toros –la tramitació de la iniciativa legislativa popular (ILP) per abolir les corrides a Catalunya es votarà demà al Parlament– seguia aquesta línia fins que alguns dels seus promotors van respondre al que consideren un atac amb «una virulència, un dogmatisme i un fonamentalisme» exagerats.

SUPERIORITAT MORAL / Luis Corrales, coordinador de la Plataforma per a la Promoció i Difusió de la Festa, es va mostrar molest amb el «pensament únic» que promouen els antitaurins, que qualifiquen la festa d’«espectacle de la mort». Segons Corrales, «la superioritat moral que uns creuen tenir sobre altres recorda els temps de Hitler».
Poc abans, el científic Jaume Josa tampoc es va tallar en les crítiques als antitaurins i va vaticinar conseqüències dramàtiques si el Parlament aprova debatre una llei que prohibeixi les corrides. «Si aconsegueixen prohibir els toros, aniran a buscar la prohibició de proves científiques amb animals, gràcies a les quals alguns dels mateixos antitaurins són vius. Se’ls ha de tancar la porta».
Des de la Plataforma Prou, impulsora de la ILP gràcies a 180.000 firmes reunides en contra de la festa, van lamentar que «es compari amb Hitler un grup de persones que promouen una iniciativa legal i democràtica», segons el seu portaveu, Leonardo Anselmo. «S’ha de tenir una mica més de sensibilitat», va afegir.

LLIBERTAT D’ELECCIÓ / Molt més moderat que les paraules pronunciades va ser l’escrit que es va presentar, el Manifest de la Mercè per la Llibertat. Està firmat no només per persones amants de la tauromàquia, sinó també per escriptors, actors, cantants, bastants veterinaris, nombrosos empresaris i molts advocats que no solen acudir a la plaça però que s’oposen a la prohibició com «un tros de llibertat que perdríem tots». Miquel Barceló, Calixto Bieito, Jordi Évole (el Follonero), Pere Gimferrer (l’autor del text), Mercedes Milá, Kiko Veneno, Josep Maria Pou i Jaume Sisa són alguns dels 283 firmants. Aquest últim va defensar ahir «la llibertat de la gent d’anar als toros, encara que jo mateix no hi vaig mai».
L’escriptora Natàlia Molero va comparar la prohibició amb l’època franquista, en què no es podien veure segons quines pel·lícules a Espanya. «Els meus pares van ser dels que feien llargues cues a Perpinyà per veure L’últim tango a París i jo hauré d’anar a França a veure toros».
Els antitaurins van contestar al manifest amb una declaració de suport de l’actor britànic Ricky Gervais, l’últim famós adherit a la campanya Prou! «¿Quin és el plaer de veure un animal ferit fins a la mort?», es pregunta el protagonista de la telesèrie The Office.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada