dimecres, 11 de febrer del 2009

ENTREVISTA A ERIC GALLEGO PROMOTOR DE L'ILP ABOLICIONISTA TAURINA

Entrevista a Eric Gallego, promotor de la iniciativa popular per prohibir les corrides de toros, publicada al diari Avui


Per què voleu prohibir les corrides de toros?
Volem abolir-les perquè la llei de protecció dels animals recull
una única excepció, que és la dels toros a les corrides i a les festes populars.
Es fa una excepció incongruent i hipòcrita que nosaltres creiem que ha de ser eliminada. A més, també afecta les persones, perquè és un espectacle violent i agressiu. No pot ser que es toleri un espectacle així.
És a dir, que per a vosaltres això de torejar, d'art no en té res...
A veure, nosaltres lluitem perquè es consideri l'animal com un ésser sensible. Pel que fa a tota la resta, sóc el primer a dir que hi ha un art, que és cultura, encara que per a mi és el pitjor de la nostra cultura, i també és tradició. Els principals arguments taurins per descomptat que els acceptem. El que passa és que l'ètica està per damunt de l'art, de la cultura i de la tradició. És una
qüestió de principis.
Però heu de reconèixer que el debat al voltant de les corrides de toros aixeca passions.
Ells defensen la festa, no l'animal, i per això se senten atacats. Els aficionats diuen que defensen el toro i que l'estimen, però en realitat no és així. Tenen una relació amb
l'animal com la d'un home maltractador amb la dona a qui pega. A més, s'hi afegeix que també tenen el toro com a símbol de l'espanyolisme.
Precisament els taurins us titllen d'antiespanyols...
Ni els braus ni cap altre animal entén de fronteres, ni de banderes, ni de llengües.
Una part de la campanya per aconseguir signatures per abolir les corrides és buscar el suport de cares conegudes. Suposo que a Joan
Manuel Serrat no li heu trucat...
No, no li hem trucat perquè sabem que és amic del sector taurí, se l'ha vist moltes vegades a la Monumental. No crec, però, que quan hi vaig pensi en els animals ni que quan ho està veient sigui conscient del patiment, perquè si ho fos no hi aniria. Crec que Serrat només hi va per amiguisme, segons ell mateix ha dit.
Tu hi aniries per acompanyar els amics?
No, per descomptat que no, perquè no serien els meus amics. Jo respecto l'opinió de les persones que van a les corrides de toros però no serien amics meus perquè per a mi és com si maltractessin una altra persona.
Després de la iniciativa de suport a les seleccions nacionals, aquesta és la segona iniciativa legislativa popular (ILP) amb més fedataris autoritzats a recollir firmes. És un bon auguri?
De cara al potencial de recollir signatures, és molt bon auguri, perquè en recollirem moltes. De cara al fet que prosperi la ILP, també ho és. El nombre de signatures que es recullen és un argument afegit a l'hora de ser votada, perquè les xifres, tristament, sempre compten.
Tot i les xifres, l'última paraula la tenen els polítics. Ja heu feu contactes en aquest àmbit?
Hem parlat amb la classe política, però mai pots saber quina serà la decisió final. Però també és veritat que no hauríem impulsat una ILP si no penséssim que tenim alguna probabilitat d'èxit. I de probabilitats n'hi ha moltes perquè la societat catalana està molt més preparada per prohibir les corrides de toros que els polítics. Sense anar més lluny, es significatiu que, en proporció, al Parlament hi hagi més taurins que en el conjunt de la societat.
¿La vinculació que hi ha entre els toros i l'espanyolisme pot fer que alguns diputats no taurins votin en contra de la ILP?
Aquest no és només el primer obstacle al Parlament, sinó que és el principal perquè a Catalunya encara continuïn existint les corrides de toros. No existirien si no fos perquè les corrides i el toro en si mateix són un element espanyolista. El pobre brau
és al mig d'una lluita d'interessos i les corrides estarien prohibides si no fos
per això.
Com s'explica que Barcelona s'autoproclami ciutat antitaurina i, en canvi, tingui una de les places més valorades pels taurins?
La Monumental és un teatre perquè només hi van turistes i uns quants aficionats que no donen per mantenir-la. És una plaça que els taurins utilitzen com a emblema d'una època daurada que va existir. Durant la dictadura de Franco, els taurins van viure dies de glòria amb tres places a Barcelona, que era una ciutat de primera. Però ara només hi queda una plaça, i per als turistes.
Tot i aquesta poca cotització, la Monumental atreu figures com ara José Tomás...
És que José Tomàs no és més que una peça d'aquest engranatge. Tomás és una figura mediàtica i ha sigut el puntal d'aquest màrqueting ideat per les associacions de defensa de la tauromàquia. Una operació que consisteix a fer una corrida en què omplen la plaça amb autobusos arribats de tot Espanya. La realitat, però, és que en la resta de corrides, la plaça està a un quart de l'ocupació total.
Per què salveu els correbous de la prohibició?
Estem en contra de tots dos espectacles, perquè tots dos maltracten l'animal. La diferència perquè demanen la prohibició d'un i no de l'altre és que les corrides de toros ja estan simbòlicament i ideològicament abolides. En canvi, els correbous al sud de Catalunya tenen afició. Però són el següent objectiu.

1 comentari:

  1. M'agradaria moltíssim compartir enllaços!!! Digue'm alguna cosa!!!
    Salutacions

    Àngels

    NO ME ABANDONES CUIDAME

    ResponElimina