dimecres, 18 de febrer del 2009

EL SEXE DE LES VAQUES NO ÉS SEMPRE EL MATEIX?

Notícia publicada a el Periódico amb el següent titular: "Girona usa una tècnica pionera per elegir el sexe de les vaques"

• Provat amb èxit un anticòs que afavoreix la gestació de femelles



• L'objectiu és ajudar els grangers a incrementar la producció de llet



La revolució femenina també ha arribat als estables. Tècnics del Servei de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada de la Diputació de Girona (Semega) van presentar ahir en societat Diputació Sàhara, una vedella de només 12 dies que ha nascut gràcies a un pioner sistema de selecció sexual que permet augmentar considerablement les possibilitats que les vaques concebin fills del seu mateix sexe. L'objectiu és incrementar la cabanya de vaques lleteres amb el mínim cost per als ramaders, ja que en aquesta espècie els mascles tenen molt poca utilitat comercial.

El director del Semega, Xavier

Carré, va explicar que la nova tècnica consisteix en un anticòs que s'introdueix en el semen dels toros per bloquejar el cromosoma Y dels espermatozoides, que és el que determina el sexe masculí. "És com si en una carrera lliguéssim els peus dels atletes que porten el cromosoma Y. D'aquesta manera ens assegurem que els corredors que arriben primer a la meta són els portadors del cromosoma X. I, encara que finalment acabin arribant, ho fan massa tard, perquè l'òvul ja està fecundat", va assenyalar l'especialista a manera d'exemple.



IMPORTADA DELS EUA

La substància que bloqueja el cromosoma masculí, anomenada alfabio, ha estat importada dels EUA, on es va començar a utilitzar fa poc temps. El director del Semega augura que el compost, que és la primera vegada que s'utilitza a Espanya, tindrà un gran èxit entre els ramaders, ja que garanteix uns resultats "notables" a un preu bastant reduït (uns sis euros per cada inseminació).

El vicepresident de la Diputació de Girona i president de Semega, Joan Pluma, va afirmar que el nou sistema està en fase de prova, si bé els tècnics esperen poder-lo comercialitzar ben aviat, ja que els resultats són molt favorables. "Hi ha altres mètodes per seleccionar el sexe de les vaques, però cap que ofereixi els mateixos resultats que l'alfabio, ja que no aconsegueixen que els animals quedin prenyats amb facilitat", va destacar.



QUATRE MÉS

Els tècnics esperen que les pròximes setmanes neixin quatre exemplars més seleccionats amb la mateixa tècnica. Encara no saben si seran femelles, però Carré està gairebé segur que el sistema tornarà a fer diana. "També s'ha de tenir en compte que amb les 10 inseminacions artificials que hem fet amb aquest sistema hem aconseguit prenyar cinc vaques, quantitat que suposa un percentatge similar al que es dóna en la naturalesa", va explicar.

L'especialista reconeix que hauran de passar algunes generacions abans que es pugui comprovar amb seguretat si el nou mètode té algun efecte secundari sobre el bestiar. D'aquí a dos anys se sabrà si la maduresa sexual de Diputació Sàhara és normal, o si algun dels seus germans ha desenvolupat algun tumor o una altra malaltia. "Però no ho crec --va assegurar--, igual que tampoc s'ha de témer cap perjudici sobre la salut humana".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada