dijous, 4 de setembre del 2008

PROTESTES A TORDESILLAS

Tordesillas, localitat de la província de Valladolid celebra com cada any els festejos del "Toro de la Vega". A continuació podeu veure el reportatge d'"España Directo" de TVE va fer l'any passat.


EN QUÈ CONSISTEIX?

Aquest tradicional espectacle taurí ve celebrant-se des de fa segles. El Toro de la Vega és, a més, la pervivència d'un dels rituals taurins més antics i únics d'Espanya: El Alanceamiento del Toro, una sort que era l'estel·lar del torneig abans de la introducció de les corregudes en el segle XVIII. Per a això es posa molta cura a escollir un bon exemplar, d'almenys 500 quilos de pes i diversos anys d'edat que a més hagi procreat. Cap a les 11 del matía la Plaza Mayor ( encara que actualment es fa des d'un carrer proper - San Antolín ). Des d'allí va fent el recorregut tradicional pels carrers de la vila fins al pont. Travessant el pont, el toro s'enfronta a la seva sort. A l'altre costat li esperen caballistes i peons proveïts de llances que no pararan fins a matar-lo a través d'un espai fitat de l'àmplia vega que s'estén a l'altre costat del riu. Aquest Torneig es regeix actualment per unes normes establertes per l'Ajuntament de Tordesillas, que bàsicament consisteixen en la prohibició d'intentar abatre el toro fins que no arriba a una zona delimitada a aquest efecte i la total prohibició de l'ús de qualsevol vehicle a motor en la zona del Torneig. El mosso que hagi aconseguit donar-li la clavada de llança mortal té el dret d'arrencar els testicles al toro i mostrar-los orgullós en l'extrem de la seva llança.(Des de fa diversos anys, això últim no es permet, encara que alguns bèsties ho intentin). L'Ajuntament atorga al guanyador una insígnia d'or i li obsequia amb una llança de ferro forjat.

PROTESTES PROGRAMADES

ACTYMA juntament amb diversos representants de diverses associacions animalistes, va expressar els sentiments de condolença davant el monument al toro de la Vega en memòria als màrtirs morts amb llances, al que caldrà afegir al toro d'aquest any: Valentón. Es va realitzar una ofrena floral, es van encendre múltiples veles, i es va llegir un comunicat de duel. L'escultura del toro estava totalment coberta amb lones i embolicada per tanques de protecció per trobar-se suposadament en “restauració”, la foto correspon a l'any passat.
El dia 14 de setembre hi ha convocada una protesta contra el "festeig" del Toro de la Vega. Aquesta vegada serà en forma de manifestacions a Tordesillas i a Valladolid, es publicitarà i farà una crida a la ciutadania en general.
Libera! organitza autobusos des de Barcelona per estar presents a aquestes protestes. La persona de contacte és Alejandra (ale@liberaong.org). Més informació a www.verguenza.es

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada