dimecres, 10 de setembre del 2008

L'ONU RECOMANA REDUIR EL CONSUM DE CARN

Abstenir-se per a mejar carn almenys un dia a la setmana pot ser un eficaç sacrifici personal per a combatre el canvi climàtic, segons Rajendra Pachauri, president del Panell del Canvi Climàtic de Nacions Unides, guanyador del Premi Nobel de la Pau. En declaracions que avui publica el britànic "The Observer", recollides per Servimedia, Pachauri explica que reduir el consum de carn contribueix a la lluita contra el canvi climàtic perquè la cria de bestiar genera emissions de gasos d'efecte hivernacle i altres problemes mediambientals.

Pachauri, que acaba de ser reescollit com a president del panell del clima de l'ONU per a un segon mandat de sis anys, considera que resulta més fàcil canviar els hàbits alimentaris que els de transport, donat el fort vincle que la societat té al cotxe particular. Per aquesta raó, Pachauri, que és vegetarià, recomana "renunciar a la carn durant un dia a la setmana, inicialment, i després anar reduint a partir d'aquí". Al seu judici, aquesta és l'opció "més atractiva" perquè qualsevol individu pugui contribuir amb caràcter immediat a la reducció d'emissions.

"El Fons de Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) estima que les emissions directes de la producció de carn, representen aproximadament el 18% de les emissions totals de gasos amb efecte hivernacle", va dir Pachauri a la BBC.

"Llavors vull destacar el fet que entre les opcions per a mitigar el canvi del clima, el canvi de dieta és un factor que caldria considerar," va subratllar.

La dada de la FAO del 18%, inclou els gasos amb efecte hivernacle alliberats en cada part del cicle de producció de carn: neteja de la terra, transport de fertilitzants, crema de combustibles fòssils en vehicles de granja, i les emissions davanteres i posteriors de bestiars i ovelles. Les contribucions dels tres principals gasos hivernacles, diòxid de carboni, metà i òxid nitròs, equivalen conjuntament a la xifra estimada de la FAO. En contrast, el transport aporta solament el 13% de la petjada de gas hivernacle del gènere humà, segons el PICC.

La FAO, l'agència de l'ONU per a l'agricultura i l'alimentació, estima que la producció de carn és responsable de gairebé una cinquena part de les emissions de gasos d'efecte hivernacle. Això es deu tant a la producció de pinsos per al bestiar com al fet que els rumiants, particularment les vaques, emeten metà, que és 23 vegades més perjudicial que el CO2 com agent de l'escalfament global.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada