dimecres, 30 d’abril del 2008

VEGANISME vs VEGETARIANISME

Vegeterianisme és l'opció dietètica de prescindir de la carn (vermella, blanca i peix), és una opció a la que molta gent arriba per diferents motius:
  • La salut sol ser el principal, diverses associacions dietètiques aconsellen el vegeterianisme per ser una dieta completa i més sana, com la americana i la canadenca.
  • Per sostenibilitat, el consum de carns està provocant despesa excessiva d'aigua, tala de boscos, grans quantitats de residus tòxics, etc.
  • Espiritual/religiòs, algunes religions prohibeixen el consum de diferents carns.
  • els motius ètics que es basen en el respecte en vers als animals.
Si el motiu és ètic, o sigui per a evitar la explotació i el patiment dels animals, hauria de tenir en compte que en el fet de consumir derivats animals com els ous i la llet, també comporta explotació:

Les gallines ponedores són criades en diminutes gàbies apilotonades en naus amb capacitat d'emagatzamar milers d'aus. Aquests animals solen ser mutilats, se'ls retallen els becs per a evitar que es piquin entre sí per estrès, pateixen un cicle de llum artificial de 24h ininterrupudes per a alterar el cicle biològic. Moltes enmalalteixen.

Algunes d'aquestes explotacions provoquen la "muda forçada" quan el ritme de producció d'ous descendeix: se les deixen a les fosques sense menjar ni beure durant dues setmanes, provocant que canviïn de plomes i perdin una quarta part del pes, això per a provocar que comencin un altre cicle biològic de pondre ous i allargar la productivitat i la vida "útil" dels animals. Un 10% no resisteixen i moren per gana i deshidratació.

Aquests animals, res més nèixer, són separats per sexe pels sexadors, els pollets mascle com que no ponen ous ni engreixen el suficient per a ser econòmicament rentables, són llençats a les escombraries en sacs on moren aplastats o asfixiats.

Les vaques apart de la seva carn i pell, són explotades per la seva llet. Aquestes viuen la majoria de la seva vida en cubicles individuals, són inseminades cada any durant quatre anys, i desrpès quan la producció de llet decau i no són rentables economicament, se les envia a l'escorxador.
En el seu hàbitat natural, en llibertat, viuen aproximadament durant quinze anys, però en captivitat i en aquestes condicions tan deplorables no arriben a sis. Apart del dolor a les ubres, per estar endollades continuament, i a les articulacions per la immobilitat, pateixen la separació dels seus bebès en les quatre ocasions i la impossibilitat de relacionar-se amb altres membres de la seva espècie. Finalment són introduides en un camió i assassinades en un escorxador.
Pitjor sort tenen els seus fills: són mantinguts en estables foscos i reduits. Per aconseguir el color desitjat (típic dels badells de llet -lechales en castellà-) se'ls administra una dieta pobre en ferro i la seva mobilitat és reduida. Als quatre mesos se'ls envia a l'escorxador.

Aquesta és la situació terrorífica que viuen els animals que ens proporcionen la llet, formatge i els ous entre d'altres derivats.

En les explotacions "ecològiques" podriem pensar que tenen una vida més digna però la situació és lleugerament millor, tenen més llibertat de moviment i per exemple, a les gallines ponedores de les projecta llum artificial com a les explotacions de cria convencional.

La qüestió no és lluitar per a que aquests animals tinguin una vida més digna aconseguint dos centímetres més de gàbia o que el pinso tingui més qualitat. L'organització PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) va retirar el boicot a McDonalds a l'aconseguir que l'espai augmentès de 48 a 67 polzades per a les gallines ponedores. Aquestes campanyes redueixen el sufriment animal però perpetuen l'explotació.

Els animals no humans no són tan inteligents com la majoria dels humans, però la capacitat de sentir dolor és molt similar. Aquesta capacitat és l'única característica rellevant per a que un individu sigui considerat moralment i respectat. En les explotacions actuals se'ls priva de relacionar-se amb individus de la seva mateixa espècie, de disfrutar tranquils, de cuidar i estimar els seus, de pastar on vulguin, de relacionar-se, reproduir-se,...

La infravaloració dels interesos dels animals de diferent espècie a la nostra (especisme) fa que aquests siguin explotats.

El veganisme va més enllà del vegetarianisme, garanteix dins del possible una forma de viure lliure de crueltat.
Bàsicament és una filosofia de vida que rebutja qualsevol tipus d'explotació animal:
  • no mengen animals ni derivats.
  • no assisteixen a espectacles on participen animals.
  • no vesteixen amb pells ni llana.
  • no compren productes (cosmètics, medicaments,...) que experimenten amb animals.
  • no cacen.
  • no compren/venen animals de companyia

A continuació podeu veure el documental Earthlings, produit, escrit i dirigit per Shaun Monson, narrat per Joaquin Phoenix i amb música de Moby. Premiat al Festival Artivist , Festival de Cinema de Boston i al Festival de Cinema de Sant Diego així com alguns premis humanitaris.

Phoenix va declarar: "De totes les pel·lícules que he fet, aquesta és de la que més gent en parla. Per cada persona que veu Earthlings, aquesta persona la recomenarà a tres persones més".



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada