divendres, 17 de juny del 2011

PRESENTACIO DELS LLIBRES "ESTIGMA" I "TU TAMBIÉN ERES UN ANIMAL" DE KEPA TAMAMES

La casa del Llibre de Barcelona ha estat l’escenari de la presentació de la reedició de “Tu también eres un animal” i d’”Estigma”, una reedició i un nou llibre de Kepa Tamames.

Amb la participació d’una vintena de persones, en Javier Montilla, escriptor i periodista, la Carme Fitó, atropóloga i il·lustradora, i la Matilde Figueroa, directora de la Fundació Altarriba, van presentar amb bones crítiques tots dos llibres de l’autor.



Estigma és una interessant col·lecció de relats que aborden, de forma tangencial o directa, molts dels dilemes que han acompanyat a l’autor des de sempre: l’amor, la tragèdia, les ideologies, la fragilitat de la vida, la banalitat, la violència, la mentida, la mort, les relacions amb els altres animals... Kepa Tamames escriu uns textos carregats d’humor i, sovint, de reivindicació, obrint un espai a la reflexió per a que cada lector en tregui les seves pròpies idees.

Els animals humans i no humans entren i surten dels relats i es converteixen en protagonistes de la història en alguns casos, per fer una crida en contra de la imaginaria línia que els exclou del cercle de l’empatia pel sol fet de no ser humans. El relat que dóna títol al llibre és un contundent i descarnat al·legat a superar aquesta divisió.

Els textos han estat il·lustrats per Carme Fitó, que confessa, a l’epíleg del llibre, les raons per les quals dibuixa animals com a forma d’evidenciar-los en una societat que els exclou i, només, els utilitza per al seu propi benefici, despullant-los de qualsevol característica pròpia i intrínseca que els converteixi en individus dignes de ser tinguts en compte.

La reedició de “Tu también eres un animal”, publicat en primera edició al 2007, es una bona notícia ja que es considera la primera guia argumental editada a l’estat per a la defensa teòrica dels animals. El llibre recull els arguments clàssics, també coneguts com a “excuses”, que tracten de legitimitzar l’explotació dels animals en tots els àmbits, i també recull els arguments, també coneguts com a “rèpliques”, que dóna el moviment animalista.

El llibre és una eina per a iniciats en la defensa animal i també un bon material per a que, les persones lliures de prejudicis o que vulguin tenir una visió diferent a la que han rebut a través de l’educació especista, puguin apropar-se a allò que se’n diu “la qüestió dels animals”.

I “la qüestió dels animals” no és altra que la realitat més devastadora que la història humana hagi conegut, ja que malgrat que diem que cada segon moren 3.000 animals als escorxadors, aquesta xifra s’incrementa fins als 60.000 individus si comptem tots els animals que són morts en altres àmbits, com ara en l’explotació pesquera.

El llibre ens recorda la nostra condició d’animals i convida a la reflexió sobre la nostra conducta i relació amb la resta dels éssers vius.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada