dimarts, 29 de març del 2011

MANIFESTACIONS EN CONTRA DEL MALTRACTE ANIMAL

Un total de 57 ciutats d'arreu de l'estat espanyol s'han manifestat en contra del maltractament animal i per demanar l'enduriment del Codi Penal pel que respecta als animals de companyia, així com per aconseguir l'adhesió d'Espanya al conveni europeu de protecció d'animals domèstics.



Algunes entitats de defensa dels drets dels animals no han signat el manifest ja que, el conveni europeu contempla, entre altres coses, la possibilitat que les administracions estatals decideixin reduir el número d’animals assilvestrats mitjançant la captura i mort d’aquests. El conveni permetria aquestes accions quan l’administració ho consideri inevitable dins del marc de programes de control de malalties i també quan el número d’animals abandonats representi un problema per a l’administració. També deixa clar que ha de ser de forma que no els causi dolor, patiment o angoixa, però no especifica quin és el mètode que permet acabar amb la vida de cap individu per motivacions administratives sense que al individu al qui se li pren la vida li causi angoixa.

A Barcelona, la manifestació ha concentrat prop d'un miler de persones i en el comunicat que s'ha llegit al final de l'acte, les organitzadores han assegurat que cap ciutadà espanyol ha ingressat a presó per un delicte de maltractament animal, destacant que les conductes contra els animals sovint no són denunciades, controlades ni jutjades amb la gravetat que mereixen.

A Madrid, Ruth Toledano ha llegit el manifest final de l'acte destacant el cas d'Schnauzi, el gos que va ser torturat fins la mort pel seu maltractador i que ha estat el detonant de les concentracions i el símbol de repulsa de la societat contra la crueltat cap als animals. La periodista ha definit l'origen del maltractament en la cosificació dels individus d'altres espècies, en la falta d'empatía i compassió i en la manca de respecte al diferent, trets que són comuns a la violència sexista, a la xenofòbia i a l’especisme.

divendres, 25 de març del 2011

ES PRESENTA UN CURTMETRATGE SOBRE L'ELEFANTA SUSI

Ahir dijous es va presentar a la Galeria Kavel de l'Eixample de Barcelona un curtmetratge sobre l'elefanta Susi del Zoo d'aquesta ciutat. El treball, el·laborat durant mesos per Eva Vázquez i alguns col·laboradors, va ser exhibit davant d'una dotzena d'assistents. L'artista pretén mostrar de forma artística la tortuosa vida que ha patit l'elefanta abans i després d'ingressar al Zoo.


dijous, 24 de març del 2011

CONFERÈNCIA: "EL PROJECTE GRAN SIMI: ELS DRETS DELS SIMIS"



Conferència enregistrada el 19/01/2011 al Col·legi d'Advocats de Barcelona, amb la participació de Paula Casal, ICREA Research Professor, Dpt de Dret de la Universitat Pompeu Fabra i Jesús Mosterín, Catedràtic de Filosofia a la Universitat de Barcelona. Va ser moderat per Anna Mulà, advocada de la Comissió de drets dels animals de l'ICAB.

dimarts, 22 de març del 2011

ACTES DEL DIA MUNDIAL SENSE CARN

Aquest cap de setmana s’ha celebrat el dia internacional sense carn, un dia per a reivindicar una dieta incruenta basada en els vegetals.



Diferents associacions de drets dels animals han organitzat actes en un centenar de ciutats d’arreu dels cinc continents. A l’estat espanyol s’han sumat ciutats com Barcelona, Córdoba, Logroño, Madrid, Palma, Pamplona, Santander, Sevilla, Toledo, València, Vigo i Saragossa entre d’altres.

La celebració del dia sense carn pretén fer reflexionar a la societat sobre l’explotació dels animals i les injustícies que comporten els hàbits alimentaris basats en els productes d’origen animal.

En les accions del dia sense carn s’ha informat sobre els problemes que el consum de carn provoca als animals, al medi ambient, al tercer món i a la salut humana. Els i les activistes han convidat al públic a explorar una dieta saludable i ètica basada en els vegetals oferint-los tastets elaborats sense productes d’origen animal.

Creativitat i impacte han estat els elements comuns a tots els actes per tal d’atreure l’atenció de la ciutadania. Actes altament impactants com els de dissabte a Barcelona, on s’han mostrat safates de carn humana, safates i el de Madrid on s’ha format un comptador humà que marca en temps real el nombre de víctimes.

En un to més festiu s’ha fet un cercavila amb verdures gegants i diferents tastets a peu de carrer de productes vegans. La nota més humana l’ha donada el rescat a una granja de Toledo de 7 pollets destinats a ser morts i esquarterats.

Les entitats que han organitzat els diferents actes, valoren positivament les accions dutes per la participació que han vist als carrers i per la demanda d’informació que els hi feien i l’interès envers la dieta vegetariana.

divendres, 18 de març del 2011

ANIMANATURALIS PROMOCIONA EL DIA SENSE CARN

AnimaNaturalis va organitzar dijous 17 un acte enfront del Mercat de Santa Catarina i el Born de Barcelona, en el qual les activistes mig nues i amb línies en la pell, van simular les diferents parts del cos dels animals que podem trobar en qualsevol carniceria.



Les activistes van portar també cartells amb el lema: "Tots els animals tenim les mateixes parts".
La finalitat va ser conscienciar sobre les similituds entre humans i animals no humans i d'aquesta manera despertar l'empatia dels observadors i donar a conèixer a la societat un estil de vida basat en el respecte cap a tots els animals en la nostra alimentació, i recordar que el proper diumenge 20 de març se celebrarà a tot el món el Dia Sense Carn.

Un esdeveniment internacional amb objectiu d'ajudar a les persones a involucrar-se en una dieta lliure de crueltat i sense violència, exposant al públic els beneficis d'una dieta basada en vegetals, mentre es promouen alternatives a la carn i els làctics. Arreu de l'estat s'estan organitzant diferents esdeveniments i accions a Barcelona, Madrid, València, Palma de Mallorca, Zaragoza, Pamplona, Logronyo, Còrdova, la Corunya i Pamplona.

dijous, 17 de març del 2011

ACTE D'IGUALDAD ANIMAL DAVANT DEL CONSULAT DEL CANADÀ PER LA MATANÇA DE FOQUES

Igualdad Animal ha realitzat avui dijous 17 de març a les 12:00 h. un impactant acte al consolat de l'ambaixada de Canadà a Barcelona contra la matança de foques.



Activistes de l'organització han desplegat una pancarta gegant en la façana del consolat en la qual es llegia el missatge "Drets per als animals. Ja n'hi ha prou d'especisme. Alhora que un activista mig nu i ensangonat damunt d'una bandera de Canadà enfront del consolat representava de forma simbòlica la matança de foques que s'inicia aquests dies a Canadà. A més, una trentena d'activistes van mostrar cartells amb imatges reals de foques espellades i apallissades. L'acte ha durat *aproximadamnete una hora i s'ha desenvolupat sense incidències.

La matança anual de foques acaba de començar. Milers de cadells de foca com a màxim de 12 setmanes d'edat, seran matats a trets o apallissament i després seran espellats.

Aquest acte s'emmarca dins de les accions internacionals contra la matança de foques, i des d'Igualdad Animal volen provocar un debat en la societat que ens porti a qüestionar i rebutjar no només aquestes matances, sino totes les matances que succeeixen diàriament i en tots el països, on els animals són massacrats i explotats pels éssers humans per ser convertits en productes de consum.

dimecres, 16 de març del 2011

UN ESTUDI DEMOSTRA EMPATIA EN LES GALLINES

La revista científica Proceedings of the Royal Society B, acaba de publicar l'estudi "Avian maternal response to chick distress" de la Universitat de Bristol en el qual es revela com les gallines mares pateixen pels seus pollets quan aquests viuen situacions d'angoixa.



En la recerca s'han utilitzat uns nous mètodes d'estudi de la conducta i avenços tècnics en monitoratge fisiològic no invasiu que han permès mesurar els signes de les respostes materna descobrint que les gallines domèstiques senten empatia quan els pollets viuen situacions d'estrès.

En una de les proves en què els pollets eren exposats un estrès lleu produït per un cop d'aire la gallina va patir una lleu taquicàrdia i li disminuïa la temperatura ocular. També es va observar canvis en la seva conducta reduint l’empolainament de les seves plomes i augmentant l'alerta i les vocalitzacions dirigides als seus pollets. Per tant les reaccions de la gallina davant el sofriment dels pollets, són similars a les que donaria si l'amenaça fos directament contra ella.


Segons explica Jo Edgar, responsable de l'estudi, la qüestió fonamental era conèixer si les aus tenen la capacitat de mostrar respostes empàtiques i van descobrir que les aus adultes tenen com a mínim dues de les qualitats essencials que conformen l'empatia: la capacitat de compartir l'estat emocional d'un altre i veure's afectada per ell.

En la investigació s'indica que l'elecció de gallines domèstiques com a model per a l'estudi ve donada per les miserables condicions de vida que tenen en les granges trobant-se amb altres gallines que pateixen dolor i estrès durant tota la seva vida.

Els resultats d'aquest estudi haurien d'obrir un debat ètic en la societat sobre si és just utilitzar els animals no humans en benefici dels animals humans quan la ciència demostra dia a dia que sentim per igual i tenim els mateixos interessos en viure en llibertat i no ser torturats.

dimarts, 15 de març del 2011

ACTE FINAL D'IGUALDAD ANIMAL DE LA CAMPANYA "ELS ANIMALS NO SÓN VESTIMENTA"

Mig centenar d'activistes es van distribuir el passat dissabte pel centre de Barcelona i van creat 300 "escenes del crim", amb perfils d'animals dibuixats amb guix a terra, taques de pintura vermella simulant sang, fotos d'animals mutilats i cinta per precintar la zona.



Amb aquesta acció, l'organització Igualtat Animal tanca la campanya "Els animals no són vestimenta", amb la pretenen denunciar el maltractament que pateixen els animals dels quals s'extreu la pell i les plomes per confeccionar roba d'abric, segons han informat els organitzadors.

Els activistes es van reunir a la Plaça Catalunya, des d'on es van distribuir pel centre de la ciutat per dibuixar el perfil de bisons, vaques, conills, ànecs, guineus i foques, entre d'altres.

Al costat del dibuix dels animals, els activistes van col·locar fotos d'animals mutilats extretes de les investigacions que han dut a terme en granges i escorxadors.

Igualtat Animal pretén obrir un debat social sobre "l'explotació que sofreixen aquells que no pertanyen a la nostra espècie i qüestionar el prejudici d'espècie o '*especisme", que consideren tan nociu com el sexisme o el racisme.

JORNADES ANTIESPECISTES AL COL·LECTIU RONDA

Les primeres Jornades Antiespecistes al Col.lectiu Ronda han finalitzat amb la presentació de la investigació granges de visons que l'associació Igualdad Animal està realitzant a l'estat espanyol.



Durant els tres primers mesos de l'any s'han realitzat diverses sessions, a l'Aula Ronda. La idea sorgeix per la curiositat sobre l'alimentació sense productes d'origen animal de dues treballadores del col·lectiu.

Les jornades es van iniciar el mes de gener amb la projecció del documental Earthlings generant un debat sobre el tracte als animals no humans en tots els àmbits. Van continuar amb una xerrada sobre nutrició vegana, a càrrec de la nutricionista Maria Blanquer, orientada a conèixer els beneficis de l'alimentació 100 × 100 vegetariana. En l'última sessió es va mostrar la veritable cara de la pelleteria a través de les imatges recollides en les granges de visons espanyoles per activistes d'Igualtat Animal.

La investigació realitzada en les 37 granges pelleteres actives que existeix a l'estat espanyol documenta les condicions de vida i mort a la qual són sotmesos cada any 400.000 visons per a la indústria de la moda.

Les imatges dels visons movent-se embogits dins de les gàbies, amb ferides infectades, els seus cossos mutilats i en carn viva, els seus crits de terror i els seus laments de dolor posen de manifest l'extrema crueltat que amaga la indústria pelletera darrere del suposat glamour de les passarel·la.

Les organitzadores valoren molt positivament l’acollida que han tingut les jornades dins del propi Col·lectiu Ronda i confien en que tinguin continuïtat per la bona disposició del la direcció i el Consell Rector de la cooperativa.