dimarts, 22 de febrer del 2011

FÒRUM "LA VIVISECCIÓ"

Estrenem programa i plató, Fòrum serà un programa on parlarem de diferents temàtiques animalistes. Avui parlem de la vivisecció.



Les nostres convidades són:
Fabiola Leyton, investigadora a l'Observatori de bioética i dret de la Universitat de Barcelona.
Anna Mulà, advocada especialista en animals i mediambient.
Núria Querol, metgessa, biòloga. Membre de la Comissió d'Ética en experimentació animal de la Generalitat de Catalunya. Representant d'InterNICHE a Espanya.
Moderat per Araceli Vegana, periodista.
Programa en VCSE

dijous, 17 de febrer del 2011

ENTREVISTA A ELENA TOVA DE "EL HOGAR DE LUCI"



Segon capítol de la sèrie d'entrevistes del programa Panorama que a través d'una xerrada amb algún dels responsables de le associacions intentarem aprofondir sobre els seus objectius i filosofia.
En aquest capítol entrevistem a Elena Tova de "El hogar de Luci", una associació que lluita pel dret dels animales d'una forma pacifista. Treballen pel seu alliberament i rehabilitació en cas de maltractament. Conciencien mitjançant el contacte directe amb els animals gràcies al santuari multiespecie que estan construint.
Actuen normalment a Madrid, per tema de recursos. Però en casos greus, han viajtat a d'altres comunitats per rescatar a un animal.

diumenge, 13 de febrer del 2011

ACTE D'IGUALDAD ANIMAL A BARCELONA PER LA CAMPANYA SOBRE L'ÚS DE PELLS

Prop d’un centenar d’activistes d’Igualdad Animal es van concentrar dissabte a la Plaça Catalunya de Barcelona en contra de l’ús dels animals com a vestimenta. Per a obrir un debat social entre la ciutadania, a la que se li amaga la procedència dels productes i complements de pell, cuir, llana, plomes i pel, els activistes van mostrar alguns dels cadàvers dels animals víctimes d’aquesta indústria.




Els animals, recollits dels contenidors de les granges, van morir víctimes de l’explotació als que se’ls sotmet per a transformar-los en productes de consum. Els activistes, només varen haver de passejar per unes quantes granges d’explotació de visons, conills i vedells per a trobar els cadàvers d’aquests animals.

Els vedells són explotats i morts per a produir curi, els visons, xais i conills per a la producció de complements de pell o llana, els ànecs per a la producció de coixins, edredons i altres productes. I tots ells, i molts més, per a produir materials que poden causar els mateixos efectes decoratius o d’abric que produeixen els materials sintètics i sense explotació de que ja disposem.

Aquest acte forma part de la visualització de la investigació que, durant més de dos anys, han dut a terme els activistes d’Igualdad Animal a granges de visons de tot l’Estat. En aquestes investigacions s’han pogut observar les brutals escenes que s’oculten darrera dels murs d’aquests centres d’explotació: animals sense extremitats i en carn viva, trastornats psicològicament fins al punt d’automutilar-se i presentar comportaments neuròtics i estereotipats, estrés per amuntegament que els fa barallar-se entre ells fins al punt de fer-se grans ferides o provocar-se la pèrdua dels ulls i tot un seguit d’horrors que han estat denunciats per l’associació en la campanya i en aquest acte.

Amb aquesta posada en escena, Igualdad Animal pretén crear un debat social al voltant de l’explotació que pateixen aquells individus que no formen part de la nostra espècie, per mostrar que aquesta discriminació és arbitrària i no respon a cap necessitat que no es pugui cobrir d’altres formes més respectuoses amb la vida de tots els éssers que tenen interès en viure i no patir.

Les persones que van poder veure l’acte en directe es mostraven xocades en veure els cadàvers dels animals, fins i tot pensaven que els animals estaven sedats per a participar en una performance o, malgrat entendre que eren morts, pensant que s’aprofitava la pell dels animals que morien de causes naturals i no assassinats per a ser convertits en productes, mostrant així que, la desconnexió entre la realitat i l’imaginari de la ciutadania, és una barrera que només es pot trencar si es mostra la veritat a la llum pública.

Per sort, les generacions futures no estan allunyades de la connexió amb la realitat a través de l’empatia, i el sentiment que els despertava veure els animals morts era el d'una gran injustícia i el de que cal fer alguna cosa per acabar amb l'explotació i la injustícia.

"ANIMALS D'ESCORXADOR"

Article de Francesc Pané, ex Diputat del Parlament Català per Iniciativa per Catalunya Verds i que després de la votació de la ILP Prou va fer-se vegetarià.

Per aquestes carreteres de Déu, he vist camions plens de pollastres que eren duts a l'escorxador. Amuntegats, sorpresos, suats, el vent de la velocitat se'ls enduu plomes i plomall. L'aire les diposita, desmaiades, damunt l'asfalt: una blancor tènue contra la foscor artificiosa de la carretera. Els penjaran per les potes en una cadena infinita; i un disc afilat els separarà el cap del cos.

Per aquests camins de Déu, he vist camions plens de porcs que són duts a l'escorxador. Amuntegats, el cor en un esglai, colpejant-se els uns als altres en l'espessor de cossos, el vent de la velocitat els refresca la pell tibant i rosa. Deixen un rastre de fremta i de gemecs que s'esbarria i es perd en el buit immens del dia. Què saben ells del ganivet al final del passadís!

He vist, per aquestes carreteres de Déu, camions farcits de vedells: uns ulls rodons i negres, d'una innocència que arrenca la tendresa i la pietat. Van camí de l'escorxador. El vent els fa ballar la placa de plàstic que duen encastada a l'orella. Diuen que els maten sense atuir-los prèviament. Potser també ho fan amb els corders... Diuen que això és a causa que hi ha una enorme demanda de carn sacrificada amb la consciència viva de la víctima, perquè, així, a causa del dolor, s'esforça a sobreviure al coltell que la degolla i buida millor la sang de les artèries.

He vist la fam dels pobres dissenyant canyes en els seus braços i en les seves cames, arpes en el costellam. Uns ulls grans, foscos de ninetes, perduts en un nord inexistent.

Hi ha una crueltat innata en el cor humà. La crueltat de la cobdícia, que no té estreps però té regnes: hom la condueix sempre més enllà, més a la banda dreta del sentiment. La banda dreta de l'ànima és immune a l'esglai de la sang vessada, és insensible al dolor de la carn i al desempar de la banda esquerra de l'esperit.

diumenge, 6 de febrer del 2011

MARXA CONTRA LA VIVISECCIÓ A SANT FELIU DE CODINES

Prop de quatre cents activistes convocats per Igualdad Animal s’han concentrat dissabte dia 5 davant de l’ajuntament de Sant Feliu de Codines per realitzar una marxa contra la vivisecció.




Els activistes han iniciat la marxa pel poble a les onze trenta, cridant consignes a favor dels drets dels animals, i duent pancartes amb les imatges que els centres de vivisecció mai no mostren al públic, així com les fotografies dels 36 animals alliberats la nit de cap d’any de les mateixes instal·lacions on ha finalitzat la marxa de protesta.

Durant el recorregut, els activistes han pogut intercanviar punts de vista amb la gent del poble i constatar que el desconeixement de la població sobre les alternatives a la experimentació amb animals nohumans són notòries, igual que ho és el desconeixement del que els fan als animals als laboratoris. Els manifestants també han expressat les seves opinions sobre aquest desconeixement i l’esperança que la visió de la ciutadania canviï quan aquestes situacions siguin exposades a la llum pública i no es realitzin d’amagat.

Després d’una hora i mitja de marxa per les rodalies del poble fins les Instal·lacions del centre de cria Harlan Interfauna Iberica i Isoquimen, els quatre cents activistes han cridat lemes com “Vivisección Abolición” y “Derechos ya para los animales”.

Les empreses propietàries de les instal·lacions del centre de cria i experimentació, havien retirat els rètols que anunciaven els seus noms de les portes de les instal·lacions, en un altre intent de desvincular el coneixement del públic de les activitats que realitzen aquestes empreses.

Davant de les instal·lacions, les persones assistents a la marxa han expressat la seva repulsa a unes industries que crien gats, gossos, rates, hàmsters, fures, ratolins, cobaies i altres animals per a ser enviats a laboratoris i empreses, facultats, hospitals i complexos militars on son obligats a ingerir tot tipus de substàncies tòxiques, provocar-los tot tipus de malalties que no contraurien per sí sols, fer-los amputacions o ferides d’armes que mai no inventarien, contagiar-los de malalties que la seva natura no els provocaria, crear-los addiccions a substàncies que mai no prendrien en llibertat, obligar-los a reproduir-se per veure quins danys provoquen aquestes coses als seus cadells i matar-los un cop finalitzats els experiments o fins i tot abans, per abandó de la línea d’investigació.

Mentre els activistes mostraven les pancartes amb les fotografies dels 36 animals que van ser rescatats per simpatitzants d’Igualtat Animal en aquestes instal·lacions, es podien sentir els crits dels animals que romanen allà tancats i que no correran la sort dels 36 alliberats que ara viuen una vida digna de ser viscuda.

Igualdad Animal rebutja l’experimentació amb animals al tractar-se d’una pràctica injusta basada en el supòsit de la discriminació. Per exemplificar aquesta discriminació en una societat especista, que avantposa els interessos econòmics d’uns pocs davant dels interessos de viure lliures, no patir i no ser morts d’una amplia majoria.

Pels activistes, no hi ha cap motiu que justifiqui la desconsideració cap als interessos dels animals, i per tant no creuen que estigui legitimat sota cap concepte el seu ús. Això no significa que estiguin en contra de la investigació científica, sinó que creuen necessària la inversió en el desenvolupament i l’aprovació de mètodes alternatius. Com el que ha estat aprovat recentment per la Unió Europea per a substituir l’ús de rates i ratolins per l’ús de mètodes químics en l’estudi de biotoxicitat marina.

divendres, 4 de febrer del 2011

ENTREVISTA A JOSÉ VALLE, DIRECTOR D'IGUALDAD ANIMAL

Demà al matí es produirà una marxa des de l'Ajuntament de Sant Feliu de Codines cap al laboratori i criader de gossos i d'altres animals. Centenars de persones vingudes d'arreu de l'estat en autobusos s'acostaran a les portes de les instal·lacions on encara hi ha animals, per protestar contra l'experimentació i la vivisecció.
Aquesta marxa l'organitza l'associació Igualdad Animal després de que va rescatar més de 30 gossos el passat mes de gener. Podeu veure una entrevista al director de l'associació, José Valle, que innaugura un nou programa que ens mostrarà el panorama d'associacions, entrevistant a representants de les mateixes.



CESC GAY A FAVOR DE LA SUSI

A la seva habitual columna al diari, el director de cinema es pronuncia davant la polèmica per l'alliberació de la Susi. Columna publicada ahir al diari Ara.

dimarts, 1 de febrer del 2011

ENTREVISTA A LAURA RIERA, PRIMATÒLOGA

Entrevista a Laura Riera que ens parla de les negociacions que s'estan fent per aconseguir que Antena3 TV no realitzi a través de productores, un concurs en el que hi participa un ximpanzè.
La plataforma que realitza la campanya uneix les associacions: FAADA, la Fundació Mona, el Centre de Rescat de Primats RAINFER i l'Institut Jane Goodall.
Laura Riera és responsable del Departament de Fauna Salvatge de l'associació FAADA i voluntària de la Fundació Mona.

Entrevista en VCSE.